Do I wash my aquarium soil?

Just started on your fishy adventures, ask for help in here.
Post Reply
Elecboss
Newbie
Posts: 3
Joined: Tue Mar 24, 2020 10:51 am

Do I wash my aquarium soil?

Post by Elecboss »

hi all new to the hobby late last year.
I am setting up a new tank to replace the one I am successfully running . I really like having plants and I have bought some natural color aquatic soil, its from allpondsolutions.
As I have had disasters with substrate before, my question is, do I wash this lightly before adding it and do I not put anything on top of it?
Anybody use it?
is it ok for cleaning with a vac etc?
I am intending creating an arc with this going across my 240L tank with the arc filled in at the front by some salmon colour coral sand I got to create interest
so I hope to create an arc of plants across the back thinning in the middle and have some bog wood at the front on the sand

User avatar
fr499y
Administrator
Administrator
Posts: 3745
Joined: Sun Jan 28, 2018 16:04 pm
Location: West Midlands
Has Liked: 385 times
Been liked: 762 times

Re: Do I wash my aquarium soil?

Post by fr499y »

Tropica stuff I'm guessing? If so, it will leach ammonia for a few weeks ( 4 weeks i think they state )

If you are using the same filter, then keep an eye on the levels and do a water change the minute you detect any ammonia showing. In theory a cycled filter should consume any ammonia the soil will leach, but still keep an eye on it.

No need to wash it :)

Elecboss
Newbie
Posts: 3
Joined: Tue Mar 24, 2020 10:51 am

Re: Do I wash my aquarium soil?

Post by Elecboss »

thanks for that, it maybe similar but its this
https://www.allpondsolutions.co.uk/red-2-4mm-5-60kg/
if that works?
I am moving house and hoping to set up my new to me larger tank ready for the fish, i will only have a week, but there is no other option really. I will use media, plants and rocks etc from my existing tank, so its not going to be a completely new tank and contents. I had even thought of using some gravel but have the soil and coral sand.
oh and 2 hidaways to go in that are mature.

User avatar
fr499y
Administrator
Administrator
Posts: 3745
Joined: Sun Jan 28, 2018 16:04 pm
Location: West Midlands
Has Liked: 385 times
Been liked: 762 times

Re: Do I wash my aquarium soil?

Post by fr499y »

filter media ( keep it wet during the move ) will contain most of the bacteria. Rocks and gravel will contain some but not much ( unless its a very porous rock! )

Post Reply